Denizli’de Özel Okul veya diğer Tabirle Kolej Seçiminde Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Özel okul veya diğer tabirle kolej seçimi anne babalar için en stresli, en zor dönemlerden biridir. Çünkü çocuğumuz mutlu olsun ama mutlu olurken de iyi bir eğitim ve disiplin alsın isteriz. Günlerce bu özellikleri sağlayacak okulları araştırır dururuz. Peki, Özel Okul Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz? Bunu hiç düşündünüz mü?

Okullarla görüşmeye gittiğinizde okula ne gibi sorular soracağınızı, hangi kıstasları göz önünde bulundurmanız gerektiğini biliyor musunuz? Cevabınız evetse belki bu yazımız size yardımcı olabilir.

1- Çocuğunuzun Okulu İçin Ne kadar Bütçe Ayırabilirsiniz?

Özel okul veya diğer tabirle kolej seçerken aslında en önemli konulardan biri de özel okul fiyatlarıdır. Denizli’de okul fiyatları sınıf seviyesine göre değişiklik göstermekle birlikte 40.000 ‘e kadar çıkabiliyor. Bazı okullarda ilan edilen rakam kitap, kırtasiye, kıyafet, servis ve yemek ücreti bu fiyata dâhil olurken, bazı okullarda sadece eğitim ya da eğitim+yemek ücreti olabiliyor. Siz servis ve yemek de dâhil olsun mu istiyorsunuz yoksa tamamen eğitime mi bu parayı harcamak istiyorsunuz, öncelikle bu gibi sorulara cevap bulmanız faydalı olacaktır.

2- En İyi Okul Size En Yakın Okuldur!

Özel okul veya diğer tabirle kolej seçerken çocuğumuzun saatlerini yolda harcayıp, yorgun argın eve gelmesini istemeyiz. Erken gelmesi için ya etüdünden fedakârlık etmek zorunda kalacak ya da eve yorgun gelip başka herhangi bir etkinlikle uğraşmaya takati kalmayacak. O sebeple evinize ya da işyerinize en yakın yerde okula gitmesi en doğru karar olacaktır.

3- Okulun Felsefesiyle Sizin Felsefeniz Uyuşuyor mu?

Özel okul veya diğer tabirle kolej seçerken eğer okulda size ters gelen bir düşünce sistemi varsa bu okulla uyum içinde olamazsınız. İletişim sıkıntısı çocuklarınıza da yansıyacağından kendi yaşam felsefenize uygun bir okul tercih etmenizde fayda var.

4- Okulun Vizyonu ve Misyonu Ne?

Özel okul veya diğer tabirle kolej seçerken aslında en geniş konuyu kapsayan soru “okulun vizyonu ve misyonu” sorusudur. Burada çocukların üreticiliklerini destekleyecek sanatsal ve sportif etkinliklere ne kadar yer veriliyor? Çevreye uyumlu, atak,  sorunlara çözüm odaklı bakabilen, vatan ve millet sevgisiyle yetişen, dini hassasiyetlere önem veren, sağlıklı beslenmeye dikkat eden, üretken, evrensel değerlere saygılı öğrenciler yetiştirebiliyorlar mı diye bakılmalıdır.

5- Öğretmen ve İdareci Kadrosu Nasıl?

Özel okul veya diğer tabirle kolej seçerken sevgi dolu ve iyi bir öğretmen aslında buradaki bütün soruların cevabıdır. Okuldan önce “Öğretmen” arayışı birçok konuda size yardımcı olacaktır. Çocuklara karşı sabırlı, sevgi dolu, onların sorunlarını önemseyen ve ilgilenen öğretmenler her zaman çok önemlidir.

Ayrıca okulda öğretmenler ne sıklıkta değişiyor? Neden bu kadar sık değişiyor diye sorabilirsiniz. Çünkü istikrar öğrenciler için önemlidir. Birinci sınıfa giden bir öğrenci ikinci sınıfta da benimsediği, sevdiği öğretmenini görmek isteyecektir. Göremediği takdirde uyum sorunu, derslerle ya da ödevlerle ilgili sıkıntılar yaşayabilir.

6- Seçeceğiniz Okul Ne Tür İmkânlar Sunuyor?

Özel okul veya diğer tabirle kolej seçerken rahatlıkla resim yapabilecekleri “görsel sanatlar odası”, görsel, işitsel ve dokunsal araçlarla desteklenmiş bir laboratuvar, ahşap atölyesi, teknoloji sınıfı, geniş bahçesi, açık ve kapalı spor salonu gibi hangi imkânların sunulduğunu öğrenebilirsiniz.

Çocuklarımızı sanat, spor,  bilim, teknoloji gibi alanlarda yönlendirme oluyor mu? Akıl oyunları ve zihin geliştiren sporlar konusunda hangi çalışmaların yapıldığını sorabilirsiniz.

7- Yabancı Dil Eğitimi Nasıl? 

Özel okul veya diğer tabirle kolej seçerken yabancı dil eğitimi “olmazsa olmaz” konulardan biri. Neredeyse dünyanın konuştuğu bir dil olan “İngilizce” ise mutlaka öğrenilmesi gereken bir lisan. Dünyadaki en iyi okullar İngilizce eğitim vermekle kalmayıp basılan makaleler, kitaplar, internette araştırdığımız kaynaklar, en çok izlenilen filmler hepsi İngilizce. Bu da İngilizceyi mutlaka öğrenilmesi gereken bir dil haline getiriyor.

Hatta öyle ki artık “İngilizce” öğrenmek bile yeterli gelmiyor ikinci bir dil öğrenmek gerekiyor. Özel okulların çoğu bu konuda başarılıdır.

8-Okulun Başarı Durumu Önemli mi?

Özel okul veya diğer tabirle kolej seçerken bütün bunların yanında okulun okullar arası, yurtiçinde, yurtdışında akademik, bilimsel ya da sportif alanlarda gösterdiği başarılar da çok önemlidir. Bu tür başarılar ve etkinlikler çocukların üzerinde olumlu etkiler oluşturacaktır.. Onları geleceğe hazırlarken başarma arzularını da üst düzeye çıkaracak bir ortamda eğitim görmelerinin, başarıyı bir alışkanlık haline getirme adına olumlu katkılar sağlayacağını göz önünde bulundurmak gerekir.

Bu nedenle öğrenci seçme sınavlarında alınan başarılı sonuçların yanında özellikle bilimsel yarışmalara gösterilen ilgi ve öğrencilerini bu tür etkinliklerde ön sıralarda tutmayı başarabilmiş okulların tercih edilme oranının yükseldiği aşikârdır. Ayrıca aynı motivasyonla bu tür eğitim kurumlarını tercih etmiş aileler ve bu ailelerin çocukları ile aynı ortamda bulunmanın da çocukların eğitiminde ve başarı grafiğinde önemli yer tutacağını unutmamak gerekir.

Başarılı insanlar genelde başarılı insanların yanında yetişir. Başarılı çocuklar da başarılı çocuklar ile daha çok motive olur. Okulun başarılarına bu gözle bakmak faydalı olacaktır.

9- Temizlik, Beslenme, Güvenlik, Servis

Özel okul veya diğer tabirle kolej seçerken temizlik konusu en hassas konualardan biridir. Özellikle anaokulu, ilkokul ve ortaokul çocuklarında salgın hastalıklar sürekli tekrarlar. Arkadaşından hastalığı alan çocuk tekrar hastalığı arkadaşına bulaştırır, tekrar alır ve bu yıl sonuna kadar bir kısır döngü halinde sürer gider. Okul iyi temizleniyorsa bu salgın hastalıkların bulaşması en aza indirilebilir.

Tuvalet ve lavaboların çocuğun boyuna göre olması kendi öz bakımlarını yaparken kolaylık sağlar. Okulunuzu dolaşırken bu konuyu da atlamayın.

Beslenme, büyüme çağındaki çocuklar için çok önemli. Doğru beslenme alışkanlığı kazandırmak adına çocuklara uygun bir yemek listesi oluşturulmalı ve yemeklerin yapıldığı alanın çok temiz olması gerekmektedir.

Güvenlik konusu ise üzerinde durulması gereken konulardan biridir. Ülkemizde çocuk istismarının geldiği boyut düşünüldüğünde, okula kimlerin girip çıktığının kontrol edildiği, öğrenciler ve görevliler dışında giriş çıkışların denetim altında olduğu bir okul, çocuğunuzu güven içerisinde okula bırakmanızı ve gün boyu endişe duymadan eğitim görmesini sağlayacaktır.

Okula servisle gelip giden çocuklarımızın konforu ve güvenliği açısından servis hizmetlerinin güvenilir bir şekilde yürütülmesi gerekir. Ülkemizde serviste kaldığı için havasızlıktan ölen çocuklarımız olduğunu düşününce hiç de basit bir konu olmadığı çok açık. Okulun özellikle dışarıdan aldığı hizmetleri sıkı bir şekilde denetimden geçirdiğine dair sizi ikna etmesi gerekir.

Özel okul seçerken bu konulara detaylıca bakmanızı tavsiye ederim. Ayrıca daha önce orada okuyan bir tanıdığınız varsa ya da sosyal medya üzerinden ulaşabileceğiniz velilere sorarak mutlaka okul ile ilgili bilgiler toplayın. Sizlere en iyi ve en sağlıklı bilgiyi onlar verecektir.