Tam Öğrenmenin 4 Temel Unsuru
Tam öğrenme nedir, sorusunun cevabında 4 temel unsur var. İnsan gibi, ilmin de anâsır-ı erbaası var. Yani, ilmi öğrenmenin 4 temel unsuru bulunur. Bu, insanı oluşturan 4 unsur; hava, su, ateş, toprak gibi kıymetlidir. Birisi olmadığında, eksiklik hasıl olur. Aşağıdaki 4 unsur bir araya gelince, öğrenme tam manasıyla gerçekleşir.
Ağızdan öğrenmek ve anlatmak:
Tam öğrenme nedir sorusunda ilk önce kimin ağzından öğrenildiği mühim. Çünkü o öğrenilen ağızdan, nasıl anlatıldıysa kendisi de öyle aktaracak, anlatacak. Mana kadar, bir şeyin nasıl telaffuz edildiği de mühim; tonlama, vurgu ve mimikler dahil.
Göz ile görmek:
Kişi, ne öğrendiğini görecek. Eğitim ortamını ve vasıtalarını görmek, bilgilerin hafızaya işlemesini kolaylaştırır ve hafızada kalıcı olmasını sağlar.
Kulak ile işitmek:
İşitmek, kulaktan giren bir tohum gibidir. Kişi görüp de işitmese, sadece gördüğünü anlatmakla eksik kalır.
Eliyle yazmakla beraber, kalbiyle de odaklanmak:
İlmin zaptı, kayıtladır. Ancak bu, ağızdan alınan, gözüyle görülüp, kulakla işitilen bilgiyi kayıtlayacak. Öğrenirken kalp de boş bırakılmamalı. Çünkü bilgi, hafıza ve hatırdan geçerken, kalp başka şeylerle meşgul olabilir. Bu yüzden kalp boş bırakılmayarak öğrenmeye dahil edilmeli.