- All
- Değerli Yazılar
- Eğitime Dair
- Genel
- Slayt Görselleri
Ekran TEDBİRİ!
Çocukluk döneminiz nasıl geçti? Dışarıda oyun oynayarak mı yoksa ekran başında bir şeyler izleyerek mi? Günümüzün çocukları ile geleneksel dönemdeki çocuklar arasında zamanı değerlendirme açısından önemli farklılıklar var. Geleneksel dönemde çocuklar, zamanının çoğunu sokakta ya da evinin bahçesinde akranlarıyla oynayarak ve birebir etkileşim hâlinde geçirirken günümüz çocukları sosyal medya, televizyon ve diğer medya araçlarıyla etkileşim…
Tam Öğrenme Nedir?
Tam Öğrenmenin 4 Temel Unsuru Tam öğrenme nedir, sorusunun cevabında 4 temel unsur var. İnsan gibi, ilmin de anâsır-ı erbaası var. Yani, ilmi öğrenmenin 4 temel unsuru bulunur. Bu, insanı oluşturan 4 unsur; hava, su, ateş, toprak gibi kıymetlidir. Birisi olmadığında, eksiklik hasıl olur. Aşağıdaki 4 unsur bir araya gelince, öğrenme tam manasıyla gerçekleşir. Ağızdan…
Kalori, Kendini Anlat Bakalım
Gıdaya Sor – 1 Bugün yine içim kıpır kıpır. Yok yok güneşli havadan değil. Ben hep kıpır kıpırımdır. Adım kalori. Aslında kilokalori, ama şimdi matematiğe takılmayalım; bana herkes kalori der. Besinlerin içinde yaşıyorum. İnsanlar o besini yiyince, onların vücuduna geçiyor, hem ortama ısı veriyor hem de hareket sağlıyorum. Aç kalan insanların vücut sıcaklıklarının düşmesi de…
Konuşma Adabı
Konuşma Adabı İnsanın vasf-ı mümeyyizi olan konuşma nimeti, diğer nimetlerde de olduğu gibi, rast gele kullanılmamalı, belirli kıstaslar içerisinde konuşma adabına riayet edilmelidir. Konuşma adabını “Ne söylediğine ve hangi zamanda söylediğine dikkat et.” diye en sade şekilde özetleyen Hazreti Ebu Bekir Efendimiz’in bu sözü bizim için mihenk taşıdır. Nerde konuşmak, ne zaman susmak, ne söylemek,…
İstanbul Beyefendisinin Beden Dili
İstanbul Beyefendisinin Beden Dili Ne zaman söz İstanbul’dan açılsa “İstanbul’da Beyefendi olmak günümüzde zor.” cümlesi ile hücuma kalkanlara şahit oluruz. Cevap da hazırdır zaten “Bir insan çile çıkarmak isterse İstanbul trafiğinde 40 gün kalmalı. Eğer sabır ve sebat edip hali, konuşması ile ‘kendi kalmayı’ başarırsa tebrik etmek lazımdır.” Trafiğin yoğunluğundan bile bir ders çıkarmak icap…
Babaların Çocuklarındaki 10 Sırrı
Dedenin ders ders yazdığı kitabı, torunu gün gün ezberler. Çocuklar, davranışı güçlü, vakurla hareket eden ve sevgisini hissettiren babalara ihtiyaç duyar. Bir baba düşünün ki kendisiyle barışık ve kendini olduğu gibi kabul ediyorsa onun davranışları güçlüdür. Kendine ve çocuklarına emek ve değer vermeye gerekli olduğunu gören babalar da sevgisini hissettirir. Ancak böyle olsa bile, babaların…
Kayıp Mefhumlar Tamircisi
Kayıp Mefhumlar Tamircisi Öğleden sonra sedire uzanmış, yatağından çıkmamıştı. Kapı aralığından, taziyeye gelenlerin sesini duymuştu. Gün, geceye döndüğünde, sokaklarda lambaların cılız ışıkları kalıp bütün mahalleli uykuya daldığında, yatağından çıktı. Babasının vefatının üzerinden 3 gün geçtiğini varsayarsak, artık ziyaretler bitmiş, herkes gündelik işlerine dönmüştü. O da yetimliği ile baş başa kalmıştı. Duvarlar üstüne üstüne gelmeye başlayınca,…
Farkında Olmasak da Tükeniyorlar
Farkında Olmasak da Tükeniyorlar Üreten bir dünyada yaşıyor ve her yeni ürettiğimizle böbürleniyoruz. Ay’a gidiyor, Mars’a ulaşmaya çalışıyoruz. Sürekli yeni şeyler üretip yeni bir şeyler başarmak istiyoruz. Fakat üretirken aynı zamanda tükettiğimizin farkına varmıyoruz. Ya da görmezden geliyoruz. Ne kadar görmezden gelsek de gerçeklerden kaçmaya çalışsak da onlar bir gün gelecek, gözümüzün içine baka baka…
Seher Vakti Beni Unutma!
Kış mevsimiydi. Henüz kar düşmemişti toprağa fakat köyün etrafını çevreleyen koca dağların tepelerini, karın habercisi olan sis kuşatmıştı. Bu mevsimde, Ali’nin en sevdiği yemek, annesinin fırınlı sobada pişirdiği tereyağlı çöreklerdi. O akşam annesi çörek pişirmiş; yanına da dağ çayı demlemişti. Sofrada Ali’den başka küçük kardeşi, annesi, babası ve dedesi vardı. Karınlarını doyurduktan sonra çok beklemeden…
İnsan İyi Olursa Her Şey İyi Olur
“İnsan İyi Olursa Herşey İyi Olur.” sloganıyla bu yıl da geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi daha iyi, huzurlu bir gelecek için doğuştan var olan merak duygusu ile sorgulayan; bilgi, irade, duygu ve eylem bütünlüğü içinde hareket eden, değer merkezli ve entelektüel, estetik bakış açısına sahip kültürlerarası anlayış ve saygı çerçevesinde geçmiş ve gelecek arasında köprü kurabilen…